neděle 22. dubna 2018

Měsíc květen a červen patří na Mělníku kulturně k tomu nejlepšímu. Na co se můžete těšit, aneb jak se hledají nápady ?


Neznám nikoho, kdo by neměl radost, že přišlo konečně jaro, že svítí  a hřeje slunce, že se krajina zelená a kvete. Lidé jsou k sobě snad i příjemnější, když jim není vyloženě horko :-), usmívají se, pokoušejí se o různé venkovní aktivity a páni mají radost, že ženy kolem nás dávají odložením různých svršků více vyniknout své přirozené kráse :-).

Vyčerpal jsem všechny možnosti ? Ani náhodou. Příroda a výlety, to je injekce do života, ale akce pro veřejnost, to je určité koření, po kterém můžeme dle vkusu a nálady sáhnout. Tedy, pokud opravdu chceme a nic nám ten termín nepřekazí. A bylo by bláznovstvím jen stárnout a těch možností nevyužít, pokud můžeme, a pokud nás to ještě baví.

První pozvánka je na zítřejší Den země ve skalním obydlí ve Lhotce. Pokud si  můžete někdo dovolit zítra ve 14 hodin být ve Lhotce na akci, tak určitě přijďte. Skalní byt je vskutku krásný, neustále se vymýšlí různá další vylepšení pro ještě lepší představivost takového života, a připomínám, že se tu ještě v 70. letech 20. století opravdu bydlelo.

Pokud vám termín nevyhovuje, můžete jej navštívit jindy, nebo mám pro vás tip.Navštivte 23.6.2018  již 35. Mělnický hrozen a otevřeno bude určitě i bez hledání nějakých údajů :-).


Na druhé pozvánce je jistě největším tahákem neděle 13. května. Soutok kdysi tuto hezkou akci navštívil, pak mu několik let unikala a loni se to povedlo alespoň částečně....


Proto jsem si sem dal plakátek, abych si vzpomněl a třeba se i účastnil :-). A účastnit, se můžete samozřejmě i vy!  Řeknu vám, že to byla krásná atmosféra, technika té doby pohladila nejednoho chlapce i muže po duši, a z toho německého důstojníka šel tedy opravdu strach :-).


Legiovlak je hitem těchto let a město Mělník si může pokládat za čest, že nás projekt navštíví právě v době 100. výročí vzniku Československa.


Jde asi o 13 retro vagonů, také jsem už akci navštívil ....

http://soutok.blogspot.cz/2017/05/sobota-135-na-soutoku-para-do-msena.html

.... a přijdu i u nás doma. Projekt nestagnuje, ale je stále ve fázi drobného vylepšování a atmosféra doby je úchvatná. Je až k nevíře, kolik materiálů a historických okamžiků starých 100 let, se dochovalo. Jedním slovem fantazie.


Pokud pracujete v centru, tak neprchejte v pátek odpoledne 25. května domů, ale pozdržte se :-). Pokud ne, tak přijďte, neboť si  myslím, že to bude mít něco do sebe, a pak následuje i Mělnická muzejní noc. Toto je venkovní akce, která tu ještě nebyla a možná jen tak zase nebude. Alegorický průvod starých kočárků, v nichž jsme možná v některých někteří prvně spatřili blankytnou modř a hluk ulice. Dámy v dobových oblecích z dob, kdy jsme nežili, a teď máme příležitost, se do ní na chvíli přenést.


Milovníci degustace piv jsou již od loňského roku natěšení a je to tady !!! Plakát ještě není, odkaz neplatí, ale na pivním webu je údaj .... 26. květen  14-22. Můžete s přáteli třeba zhodnotit páteční promenádu s kočárky :-). Hlavně to ale nepropásněte. Kdo nebyl loni, tak trochu lituje.

Na akci se mi také líbilo loni to, že ukázala  úžasnou vyspělost návštěvníků akce. Nikdo se nepral, nikdo nikoho neurážel, nebo nebyl jinak nechutný a dokonce i zcela cizí lidé dokázali spolu konverzovat a pochvalovat si, jak se akce daří. Tak ať neprší a nemusíme tahat sebou deštníky.



Loni se mi konečně zdařilo po letech akci ohlídat a navštívit. Prostě nádhera. Můžete si fotky  i článek z roku 2017prohlédnout nejen zde na webu ....

http://soutok.blogspot.cz/2017/06/melnicka-veteran-rallye-z-melnickeho.html

...., ale skutečně krásné fotky jsou přímo v galerii klubu....

http://vcc-melnik.cz/fotogalerie/fotogalerie-z-akci-klubu/49-fotogalerie-29-veteran-rallye-melnik-2017.html

Považte, že půjde o 30. jubilejní ročník!!!  Tak to snad přijede i ten modrý Bugatti z jednoho plakátu, nebo ne :-) ?


Teď skočím na Vrkoč, který bývá počátkem června. Tady ještě čekám na plakát pro rok 2018. Když svítí slunce, k tomu hudba a barevné kroje, tak to je pohlazení po duši :-). Jen to obvykle koliduje s krásnou akcí ve Mšeně a potažmo v Lobči, ale akce je až do neděle. Také Vrkoč má jubileum. 20. ročník!


Co k tomuto dodat?  Již 25. ročník, klasika, a dozvíme se více.



Jak jsem tak přemýšlel nad hlavními akcemi ,, mělnického jara", tak najednou vidím, jak se to pomalu doplňuje. Ano, již 35. ročník.

Nakonec vzpomenu aspoň slovně Den koně na Podkově. 20.5.2018

http://www.jkmelnik.cz/?a=soutez&aid=635&bd=20180422

Je to vše? Ani náhodou. Své soutěže i oslavy mají různé organizace, jako například hasiči, různé sportovní kluby, atd.

Tak to byl jen takový výtažek známých profláklých akcí u nás, a ty další jsou v okolí i dále. Vzpomeňme Rally Bohemia, která se dotkne části okresu na přelomu začátku prázdnin.

http://www.rallybohemia.cz/2018/cs/

Žádné komentáře:

Okomentovat