čtvrtek 10. května 2018

Hitem 2. květnového víkendu je Středočeský železniční den v Mladé Boleslavi a Oslavy osvobození v Mělníku. Jízdní řády a programy. Fotky z loňských oslav. Takové bylo Vítání ptačího zpěvu u Mělníka.



Milí čtenáři, jak jsem tu již koncem dubna psal, tak v květnu a v červnu, se stále někde něco děje. V mělnickém nádraží ČD stojí až do 13. května legiovlak a článek jste si i s obrázky mohli přečíst a prohlédnout včera zde na webu.

Na příští sobotu 19.května počítejte hlavně s mimořádnou návštěvou asi největšího současného komplexu středověkých sklepů, tzv. Strakových sklepů. O tom ale budou další reklamní články. Vše podstatné se již nyní dočtete na ....


Již mám také k disposici přehled pivovarů, které se účastní 26. května 2. mělnického pivního festivalu. Nechci zapomenout ani na oslavy v RMM. Ke všemu se snad nějak dostanu a připomenu to, nebo budou případně i nějaké fotografie z akcí.


Na prvních obrázcích již máte jízdní řády i ceny jízdenek zvláštních vlaků i autobusů z akce Středočeský železniční den v Mladé Boleslavi. Snad bude stačit kliknout na obrázky, nebo zkrátka klikněte na odkaz níže

Do Mladé Boleslavi je dost dobré železniční spojení zejména po trati 072 a ze Všetat po 070. Vyplatí se cestovat na jízdenku PID za 32 Kč pro 4 pásma. Vhodné je využít i autobusu 467 z Roudnice nad Labem do Mladé Boleslavi, který jede přímo ze stanoviště číslo 4 v 8.21 a ve 12.21. Dobrodružnější povahy mohou jet lehce přes dvě hodiny mšenskou lokálkou po trati 076, ovšem, zde bude třeba zřejmě šestipásmová jízdenka s dobou platnosti 150 minut za 46 Kč.

Typ pro mělnické nadšence: V 8.21 autobusem do MB. Zpáteční cesta  s jednotkou RegioShark do Mšena a běžnou linkou později domů.







Několika záběry si vás dovolím pozvat na neděli  13.5. do centra města Mělníka, kde bude probíhat dopolední výstava dobové bojové techniky a odpoledne i malá bojová ukázka. Reklamní záběry jsou z loňska







A nakonec si dáme dnes víkendovou reportáž z Vítání ptačího zpěvu. Ještě připomínám adresu ....
https://www.startovac.cz/projekty/na-kole-pres-afriku/ , kde jsme již 12 dní před koncem na 108 procentech. Reportáž z Afriky nemá chybu a jsou situace, kdy má Tadeáš Šíma skutečně odvahu. Zejména na hranicích mezi státy, při shánění víz, nebo smlouvání s převozníky na velkých řekách apod. Velkým kontrastem k tomu je pohostinnost lidí, které na cestě potká.




Vítání ptačího zpěvu u Mělníka 4. - 5. 5. 2018

I v letošním roce proběhlo mělnické Vítání ptačího zpěvu u Vltavy v Hoříně-Mrkvici jako dvoudenní akce s možností přespání v jarní přírodě. Celkem akci navštívilo 33 zájemců o přírodu, z toho bylo přibližně 18 dětí. Zhruba polovina účastníků přespala na místě a mohla si tak brzy ráno vychutnat odstupňovaný začátek zpěvu různých ptačích druhů.

 Jako první (nepočítáme-li slavíka, křepelku a puštíka, kteří se ozývali celou noc) začali zpívat ve 4 hod. kos černý a drozd zpěvný, které brzy následovala kukačka obecná, skřivan polní a strnad obecný. Po 5 hodině již zpívalo více než 20 druhů ptáků. Celkem jsme za dva dny zaznamenali 42 druhů. Při průběžné ukázce kroužkování ptáků se odchytilo přibližně 50 ptáků, mezi nejatraktivnější druhy, které si mohli účastníci prohlédnout z blízka, náležel ledňáček říční, žluva hajní, datel černý, dlask tlustozobý a krutihlav obecný.

-Libor Praus-

Žádné komentáře:

Okomentovat