pondělí 23. dubna 2018

Ve skalním obydlí ve Lhotce se slavil Den Země. Vítání ptačího zpěvu na začátku května.


Většinou to tak bývá, že co si nenafotím sám, to mi druhý nakonec nenafotí. Zaslechl jsem dnes zprávu, že na Vinné noci bylo hodně lidí a byli spokojení. Nevím, neměl jsem zatím možnost si v nějakém médiu prohlédnout článek, nebo fotky, ale věřím tomu.

Bohužel patřím do skupiny lidí, která přiznává, že je více na pivo :-). Dostal jsem ale dnes skutečně krásné materiály z RMM a velmi rád je zveřejňuji. První příspěvek je vlastně reportáží z dnešního dne a druhý je pozvánkou na známou akci. Raději ho dávám již nyní, protože těch akcí je opravdu nyní moc.


Ve skalním obydlí ve Lhotce se slavil Den Země
Lhotka u Mělníka, 20. – 25. 4. 2018

Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka (pobočka Regionálního muzea Mělník) přivítalo školáky při oslavách Dne Země. Mělničtí muzejníci zde připravili čtyřdenní program, který začal v pátek (20. 4.) návštěvou více než padesáti žáků osmých tříd ze ZŠ Jindřicha Matiegky Mělník. Čekala je komentovaná prohlídka bytu a hospodářských prostor, v nichž je jednoznačně nejvíce zaujala novinka letošní sezóny kráva Straka (model v životní velikosti).

 Muzejní přírodovědec Libor Praus jim předvedl ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Osmáci se zajímali především o vážení chycených opeřenců, k nimž patřili mj. pěnice černohlavá, pěnice pokřovní, kos černý, drozd zpěvný, pěvuška modrá a sýkora modřinka. Překvapili je i tvary ptačích hnízd.


 S muzejní pedagožkou si pak vyzkoušeli dvacítku možností, jak jim v přírodě může pomoci v minulosti nezbytný látkový kapesník. Akce pro školy pokračuje do 25. 4., pondělí odpoledne bylo vyhrazeno i pro zájemce z řad veřejnosti. Program ke Dni Země je pro skalní byt tak trochu zahájení sezóny nanečisto. Definitivně své brány pro novou turistickou sezónu otevře v úterý 1. května. Návštěvníci pak mohou skalní obydlí vidět vždy od čtvrtka do neděle až do konce září.
-RMM-


Vítání ptačího zpěvu 2018 – tradiční ornitologická akce

Mělník (s přespáním) Sraz v pátek 4. 5 po 17. hodině na tradičním místě na levém břehu Vltavy u cyklistického odpočívadla, cca 1,5 km nad soutokem s Labem. Večerní táborák, spaní ve vlastních spacácích. Ranní vítání začíná v sobotu 5. 5. ve 4.30, zájemci mohou dorazit i kdykoli během sobotního dopoledne. Připravena bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec v sobotu ve 12 hodin. Pořádá Regionální muzeum Mělník, Česká společnost ornitologická, a Správa CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Organizují Libor Praus (praus@muzeum-melnik.cz, 605 522 692) a Petr Lumpe (CHKO).


Neratovice Sraz v sobotu 12. 5. v 7.00 na pravém břehu Labe u železničního mostu. Vycházka (7 km) kolem dočišťovacích nádrží Spolany. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu. Za pěkného počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou dalekohledy, terénní obuv a svačinu, vhodné i pro rodiny s dětmi. Předpokládaný konec ve 12 hodin. Pořádá Regionální muzeum Mělník a Česká společnost ornitologická. Vede Libor Praus (praus@muzeum-melnik.cz, mob.: 605 522 692).
-Libor Praus


Žádné komentáře:

Okomentovat