sobota 21. července 2012

Hudba, jak ji neznáme (5.díl). Zbytek světa.

Celá řada lidí má svůj hudební vkus a už je pro ně problém, pokud by jen měli vyslechnout například zdejší českou dechovku, či country. Seriálkem jsem chtěl poukázat na některé naše sousedy, kteří produkují hudbu, kterou moc neznáme, tady se téměř nehraje a přitom může někomu aspoň občas připadat líbivá a zajímavá. Co by to však bylo za seriál, kdyby tu bylo pojednání jen o hudbě v Evropě ?

Ucho evropského občana není zrovna přivyklé poslouchat asijskou hudbu, či hudbu různých kmenů z jiných kontinentů. Asijskou hudbou se ani zabývat nechci. Tady se opravdu zastavíme jen u poznámky, že ať už jde o hudbu z islámských států, či dálného východu, tak je to opravdu jen exotika. Prozradím, že tato hudba se dá často naladit obvykle navečer na běžném rozhlasovém pásmu KV ( krátkých vln), pokud máte u svého tranzistoráčku aspoň několik metrů drátu, jako anténu. Zejména v zimních měsících jsou dobré i SV, kdy lze zachytit na 819 KHz Alexandrii a celoročně lze na frekvenci 1521 KHz zejména pozdě večer ulovit prakticky nejvzdálenější vysilač  s největším středovlným výkonem  na SV, kterým je Dubai.

Afriku jsme tu již zmínili hned v prvním dílu a myslím, že si leckdo, kdo zná jen cestopisy, poopraví po shlédnutí webu z Konga na černou africkou hudbu názor. Myslím, že občas stojí za několik minut poslechu.

Další zajímavou oblastí je samozřejmě Jamajca, kde vzniklo rege, které proslavil především Bob Marley. Ke stálicím rege však patří také skupina UB 40, nebo Eddie Grant. Toho mám v oblibě, tak sem dám dva odkazy:

http://www.youtube.com/watch?v=9de6jeOevi8

http://www.youtube.com/watch?v=00QroZfHm5k&feature=related

Známá je pak ještě jeho píseň Lady come back.

A tím je tu vlastně už Amerika. Argentina je známá, jako kolébka tanga, brazilskou sambu netřeba díky carnevalu představovat. Z Jižní Ameriky se k nám díky 90. letům minulého století a posledního desetiletí dostalo díky indiánům na masových akcích ( Vinobraní) spousta peruánské a chilské muziky.

El condor pasa

http://www.youtube.com/watch?v=CtUZzCe6-bk

Guantanamera

http://www.youtube.com/watch?v=Wl9XO7GukQk

Více na severu už je slavné hudební Mexico a Kuba

Už jsem to dlouho nehledal, ale zde najdete... slavné rádio Videorola z Mexika

http://www.worldtvradio.com/radiotv/stations/station03668.htm

Aktualizace 4.2. 2018 v 17.45:  Opět musím seriál po letech opravit kvůli autorským právům a blokům. Po přečtení závěrečného dílu, se vraťte na věci, které fungují: Článek o hudbě z Tahiti zde v závěru článku i s odkazy na skladby:

http://soutok.blogspot.cz/2017/11/reklamni-vyber-pohlednic-z-knihy-melnik.html

Z Kuby se dá zase zychytit před východem slunce na 5025 KHz rádio Rebelde, které tou dobou také občas hraje, ale to už je sousto pro radioamatery. Chce to aspoň delší drát.

Západně od USA leží Hawai a Tahiti, respektivě Francouzská Polynesie. Této oblasti se někdy říká ráj na Zemi a mají tam také krásnou domorodou muziku. Hawai je proslavená hawaiskou kytarou s kvílivými zvuky a Tahiti drnkacími nástroji a spoře oděnými tanečnicemi.

Sám jsem tady na netu už i poslouchal kdysi stanici z Havaje, která patří do obrovské rodiny stanic USA, ale teď ani nemám  důvod to nějak vyhledávat a s Tahiti je to to samé.

Dejte si tam třeba toto: http://www.surfmusic.de/country/tahiti.html

Ono to roste jak houby po dešti. Bohužel mě u novin ( ale ono je to všude i ve vládě) tak trochu chybí snaha občas poukázet i někam jinam na nějaké odkazy, byť i třeba konkurenční, pokud o nich víme. Každý chce prostě ukazovat své schopnosti a na čtenáře a jejich možný zájem se nemyslí.

Pokud si chcete souhrnem poslechnout všechnu krásnou muziku z Ameriky i Oceánie, tak nelze jinak, než doporučit naši českou legendu skupinu Kučerovci ( zadej do youtube), která je tak dobrá, že se celá desetiletí věnuje koncertům hlavně v zahraničí ( už od 2. světové války mění sestavu) a jen vzácně doma.


A tím bych asi udělal tečku za nejzajímavější líbivou hudbou naši modré panety v oblasti národní hudby ( etnické hudby).




Žádné komentáře:

Okomentovat